Warning: Undefined array key "hidden" in /customers/b/d/f/srfs.se/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 743 Warning: Undefined array key "hidden" in /customers/b/d/f/srfs.se/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 743 Warning: Undefined array key "hidden" in /customers/b/d/f/srfs.se/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 743

Lokala Navigatorcentrum på gång – Örebro först ut

SRFS projekt Navigator är inne på sitt tredje och sista år. Nu ska vi forma åtta lokala Navigatorcentrum där vi samlar kunskap om hur vi förebygger våldsbejakande
extremism – men först ska vi träffa föräldrarna runt om i landet. Först ut var Örebro!  Afrikas Horns Kultur Center har varit starkt engagerad och nära samarbetspartner med Navigator sedan projektet startade i januari 2015. Nu träffades vi föreningen, Örebros samordnare Svan-Göran Wetterberg och föräldrar och lokalt engagerade för att prata om de senaste två åren.

Vad har gått bra? Vad saknas fortfarande?
– Det var en klocka som ringde för oss föräldrar och föreningar när det blev känt att unga rest för att ansluta sig till IS. Vi organiserade ett stormöte för föräldrar, politiker, tjänstemän för att ställa oss frågan: varför? Hur ska vi hantera detta tillsammans?  sa Mahdi Warsame, tidigare ordförande i AHKC.

Mahdi Mohamud, ordförande Afrikas Horn Kultur Center

Det finns många praktiska exempel på hur man jobbat på lokal nivå med att förebygga våldsbejakande extremism. En förälder berättar:
– Vi vuxna bildade en kriskommitté som samlades i moskén 2015. Ungdomens Hus på Strofgatan är ett resultat av den kommittén. Ungdomarna behövde någonstans att vara.
Rekryteringsströmningen från Sverige till IS har avtagit. Men arbetat kan inte ta slut där.
– Ur en hälsosynpunkt är det idag lättare att diskutera vad som hänt. Men det som har hänt har hänt. Vad gör vi nu? Vi måste bearbeta och sörja, höja självkänslan –de som stupat i kriget kommer inte tillbaka – vad kan vi göra tillsammans för att förebygga? säger en annan förälder.

Habane Hassan, ordförande Somaliska riksförbundet i Sverige

I sitt tal pratade Habane Hassan om vikten av att jobba förebyggande.
– Vi somalier är väldigt bra på att agera när krisen är framme. Varje år kommer det som en nyhet att torkan kommer, och då är vi jättebra på att samla in pengar. Men vi måste också jobba förebyggande!

Stort tack till medarrangörerna Arfrikas Horn KC och de närvarande!

DELA PÅ

Prenumerera på våra brev

SRFS har idag mer än 50 lokalföreningar runt om i Sverige.