Warning: Undefined array key "hidden" in /customers/b/d/f/srfs.se/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 743 Warning: Undefined array key "hidden" in /customers/b/d/f/srfs.se/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 743 Warning: Undefined array key "hidden" in /customers/b/d/f/srfs.se/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 743 Warning: Undefined array key "hidden" in /customers/b/d/f/srfs.se/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 743 Warning: Undefined array key "hidden" in /customers/b/d/f/srfs.se/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 743 Warning: Undefined array key "hidden" in /customers/b/d/f/srfs.se/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 743

Föreläsning om unga och droganvändning i Örebro

21 ungdomar, 10 städer, 2 dagar. En helg i november samlades ungdomar från olika delar av landet för att delta i Navigators fredsambassadörsutbildning. På schemat stod föreläsningar och workshops, alla med samma tema: hur kan vi tillsammans motverka negativa aktiviteter?

Utbildningen inleddes med att Asha och Moa från Navigators projektgrupp berättade om utbildningen. Syftet är att väcka intresse för Navigator och sprida kunskap om hur det är att jobba förebyggande genom att öppna upp och starta diskussioner. Asha Ismail peppade ungdomarna att ta plats i samhällsdiskussionen.
– Integration ska inte bara innebära att den inflyttade ska anpassa sig. Även dem i Danderyd behöver integreras! sa Asha Ismail.
Moa och Asha, Navigator
Yahya Hussein Ahmed, familjerådgivare
Yahya har jobbat som polis i city en kort period. Numera arbetar han som familjerådgivare och föreläser och har jobbat med problem som omgärdar våldsbejakande extremism.
– Det här kan låta extremt, men jag är inte så rädd för att det ska komma en självmordsbombare till Kista. Jag är mer rädd för dem som rekryterar. Han pratade om att Säpo behöver utbildning i dessa frågor med civilsamhället som nyckel. Man ska inte dra alla över en kam.
– Du jagar 10 personer men du kränker 3000. Alla vi som har skägg stämplas som extremister. Idag är det i och för sig  mode, alla på Östermalm är Al-Qaida…

Sedan var det dags för workshop. Vilka utmaningar ser ni i era områden – och vilka verktyg behöver ni för att överkomma dem? Tankarna samlades in för att sedan användas i ett underlag som ambassadörerna kommer att använda sig av nästa år.

Amin Barkhadle, verksamhetsutvecklare Rädda Barnen Rinkeby

Fredagens andra föreläsare var Amin Barkhadle jobbar med Rädda Barnen i Rinkeby och är ordförande för Rinkebys framtidskommitté. Hans drivkraft bottnar i ett starkt samhällsengagemang som började tidigt.
– Som 14-åring startade vi vår första förening.
Temat för föreläsningen var utanförskap och barnfattigdom. Men också fördomar kopplade till dessa problem. Hur kan vi försöka se hur samhällets normer och påverkar ett barn?
– Kan fattigdom se olika ut? frågade Amin.
– Ja, svarade en av ungdomarna, fattigdom kan innebära olika saker. Och se olika ut i olika länder.

Katarina Höije, journalist bosatt i Mali

Lördagen inleddes med en föreläsning av Katarina Höije. Hon är journalist och sedan fyra år tillbaka bosatt i Mali. Hon berättade om den verklighet som befolkningen i Mali möter sedan extremister tog kontroll över flera byar och städer i landet. 2012 ockuperade Al-Qaida i islamiska Maghreb AQIM och lokala jihadistgrupper flera städer i norra Mali, bland annat Timbuktu. De införde hård bestraffning enligt deras tolkning av sharia, islamsk lag. Att exempelvis lyssna på musik gav ett straff på 40 piskrapp.Terroristerna införde också vapenträning och shariadomstolar.

2013 befriade franska trupperna de större städerna i Mali, men terroristerna finns fortfarande kvar på landsbygden och i mindre samhällen. Mali är ett land nästan helt utan regeringskontroll. Här har extremistiska grupper kunnat slå fäste och även vinna förtroende hos befolkningen på vissa håll. Hon berättade att utöver det hårda våldet har extremisternas närvaro inneburit att samhällena fått en struktur som saknats.
– Jag tror aldrig att jag betalat så dyr elräkning som när jag flyttade till Mali. Men i Timbuktu införde extremisterna
gratis el till alla, även om elen bara funkade två timmar om dagen.

Mali är ett ungt land – halva befolkningen är under 15 år. Arbetslösheten är hög.
– Enligt Malis officiella statistik är den bara på 13 procent. Men egentligen ligger den snarare på 50 procent. Och arbetstillfällen är vad extremisterna erbjuder. Ungdomar kan jobba som chaufförer och kockar. Om man ansluter sig till AQIM tjänar man 150 000 CFA vilket är 2000:- i månaden.

Låg utbildning och radikalisering hör ihop, säger Katarina. Det är extremistiska grupper medvetna om.
– Boko Haram slår mot skolor. De attackerar och flyttar in i dem.

DELA PÅ

Prenumerera på våra brev

SRFS har idag mer än 50 lokalföreningar runt om i Sverige.